ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: ΡΕΒΕΓΙΟΝ, ΠΑΡΤΥ, ΕΞΟΔΟΙ... ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ!!
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;





20.12.2018



Αυτές τις γιορτινές μέρες, οι έξοδοι και υποχρεώσεις είναι καθημερινές με αποτέλεσμα όσο κόπο κάναμε να χάσουμε κάποια κιλά ή να διατηρήσουμε την καλοκαιρινή μας σιλουέτα ή αν μη χρεωθούμε άλλα φθινοπωρινά κιλά, ίσως και να χαθεί αν δεν προσέξουμε ΟΧΙ τόσο το φαγητό και τα γλυκά αλλά το αλκοόλ. Το «κενό» αλκοόλ.





Γιατί είναι ψεύτικο;


Το αλκοόλ που περιέχεται στα διάφορα ποτά είναι χημική ένωση, προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων. Θεωρείται πηγή ενέργειας, αφού διασπάται στον οργανισμό, δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Η διαφορά είναι ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι «κενές» αφού το αλκοόλ δεν έχει καμία θρεπτική αξία, δηλαδή κανένα θρεπτικό συστατικό. Κατ’ εξαίρεση, ορισμένα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, π.χ. η μπίρα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και φώσφορο και το κόκκινο κρασί σίδηρο και αντιοξειδωτικά.


Σε φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα παίρνει ενέργεια από τις θερμίδες που έχουν οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες, τα οποία χωνεύονται αργά και απορροφώνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Εν τω μεταξύ, η διαδικασία πέψης αλλάζει όταν το αλκοόλ είναι παρόν. Όταν πίνουμε αλκοόλ, εντοπίζεται άμεσα (γιατί θεωρείται από το σώμα σαν τοξίνη) και δεν χρειάζεται πέψη. Όταν είναι άδειο το στομάχι, τα μόρια του αλκοόλ διαχέονται στα τοιχώματα του στομαχιού γρήγορα και μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και στο συκώτι μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτή η διαδικασία είναι πιο αργή όταν υπάρχει φαγητό στο στομάχι, αλλά αμέσως μόλις το φαγητό εισέλθει στο λεπτό έντερο, το αλκοόλ παίρνει προτεραιότητα και απορροφάται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος.


Καθώς το αλκοόλ φτάνει στο συκώτι για επεξεργασία, το συκώτι ρίχνει όλη την προσοχή του στο αλκοόλ. Εάν πίνετε πολύ αργά όλο το αλκοόλ συγκεντρώνεται στο συκώτι και μεταβολίζεται άμεσα, αποφεύγοντας τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού. Εάν πίνετε πιο γρήγορα, το συκώτι δεν μπορεί να προλάβει να μεταβολίσει και το αλκοόλ συνεχίζει να κυκλοφορεί στο σώμα μέχρι το συκώτι να είναι έτοιμο να το μεταβολίσει. Γι’ αυτό και όταν πίνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (ή πίνουμε αλκοόλ γρήγορα) επηρεάζονται εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με την ταχύτητα αντίδρασης, την όραση, τη λογική και την κρίση.


Φιλιά,

Στελίνα