Αν ανήκεις στους ανθρώπους που 40 ημέρες νήστεψαν και έρχεται το Μ. Σάββατο δε χρειάζεται να «πέσεις» με τα μούτρα και να μαγειρέψεις ή να φας τα πάντα. Έχοντας ο οργανισμός σου συνηθίσει στα μειωμένα λιπαρά και στα ελαφριά γεύματα θα είναι μεγάλο ΣΟΚ ένα γεύμα με μαγειρίτσα, ψητό, αυγά και γλυκό. Φρόντισε να περιορίσεις κάποια από αυτά για την επόμενη μέρα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ για την ημέρα της Ανάστασης
ΝΑΙ: Φρόντισε να μην είσαι νηστικός μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά να έχεις καταναλώσει κάποιο φρούτο και ένα τοστ ή γιαούρτι ή αν κάνεις νηστεία μέχρι τότε κάποια φρυγανιά με φυτικό τυρί ή ακόμα και μια σαλάτα με 2-3 ελιές δεν είναι άσχημη επιλογή. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
ΟΧΙ: Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής θα παίξουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα μας προστατέψει από την είσοδο όλης της ποσότητας αυτών των συστατικών στο σώμα μας μέσα από τη διαδικασία της πέψης.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ για την Κυριακή του Πάσχα
ΝΑΙ: Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο, όπως γάλα με δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι ή τοστ.
Και για ενδιάμεσο ένα φρούτο να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει αν κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας, αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Καλό είναι να αποφύγουμε το ψωμί, αν σκεφτείς ότι το έχεις καθημερινά στη διατροφής ου, περιόρισέ το μια μέρα που το γεύμα σου είναι αρκετά μεγάλο.
Τέλος, το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (αυγό), είτε ένα γιαούρτι με ψωμί η φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.
ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ
ΑΡΝΙ: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
ΑΥΓΑ: Κάθε αυγό μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75 - 80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215 – 230 mg χοληστερίνης.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μια μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς αν μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο).
ΣΥΚΩΤΙ - ΕΝΤΟΣΘΙΑ: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μιας και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.
ΤΣΟΥΡΕΚΙ: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.
Καλή Ανάσταση!
Στελίνα